Az erőszak ellen tiltakoznak a szexmunkások

Így karácsony előtt kevesen tudnak róla, hogy december 17-e világszerte a szexmunkások elleni erőszak napja. Ilyenkor világszerte felszólalnak mind a szexmunkások, mind az őket támogató szervezetek, az őket érő erőszak ellen.

Számtalan esetben nem jelentik az erotikus munka féléket végzők az ellenük irányuló erőszakot, ezért nagyon nehéz kivizsgálni is ezeket az eseteket. Ennek sokszor az állami törvénykezés is az oka, hiszen a lányok nem is remélnek segítséget a hivatalos szervektől. De még ha jelentik is, sok esetben nem vizsgálják ki, és nem ítélik el a bűnöst.
Sajnos Magyarországon is egyre több erőszak éri az erotikus munkát végzőket, legutóbb egy terhes szexmunkást öltek meg brutálisan.
Mivel nincsenek egyértelmű törvények Magyarországon rengeteg jogosulatlan pénzbüntetést szab ki maga az állam, amivel ellehetetleníti azokat, akik egyébként becsületesen és hivatalosan dolgoznának. 2012-ben ez az összeg több mint egy milliárd Ft volt.

December 17-én a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete megemlékezést tart az erőszak áldozatává vált szexmunkásokról. A világnapot 2003 óta megrendezik minden évben.

Jó példával jár elöl Svájc, ahol felismerték ezen problémákat, és biztonságos lehetőséget teremtenek a lányoknak, ahol dolgozhatnak. A drive-in-ekben van pánikgomb, és biztonsági őr is. Hollandiában szintén pánikgombbal próbálják megfékezni az erőszakot. Nálunk egyenlőre az is nagy előrelépés lenne, ha az erotikus munkát végző lányokat ugyanolyan jogok illetnék meg mint bárki mást, és a törvényhozók nem a homokba dugnák a fejüket, hogy ne kelljen foglalkozni a témával.