Duguláselhárítás házilag, tanácsok

A lakásban, üzletben, intézményekben bármikor előfordulhat dugulás, amit sok esetben megszüntethetünk jól bevált házi praktikák segítségével, még mielőtt szakemberhez fordulnánk. Azonban fontos, hogy mielőbb kezdjünk a dugulás elhárításának, mivel a késlekedés nagyobb, házilag megoldhatatlan gondokat is okozhat. A reklámokból ismert drága lefolyótisztítók a duguláselhárítást csak nagyon ritkán segítik, leginkább csak megelőzésre jók. Néhány pénztárcakímélő megoldás a konyhában fellelhető anyagok segítségével: a mosogató dugul el a leggyakrabban a háztartásokban. Első lépésként kezdjük mindjárt a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével. Egy hosszú pálca segítségével győződjünk meg a leeresztő cső és a szifonok átjárhatóságáról. Ha a dugulás itt van, sajnos szerelnünk kell, de egy kis kézügyességgel a szifon kitisztítása után máris megoldódott a probléma. Próbálkozhatunk még a konyhában fellelhető szerek kombinációival is:

– trisó+forró víz  (3 evőkanál + 1 bögre forró víz)

– ecet+forró víz (3 deci + 1 bögre forró víz)

– szódabikarbóna+ecet+forró víz (3 evőkanál szódabikarbóna + 1 bögre ecet + 2 bögre forró víz)

– lúgkő (nátrium-hidroxid) + forró víz.

Amennyiben maró hatású anyagot (savas vagy lúgos) használunk, minden esetben vegyünk fel gumikesztyűt, és szellőztessünk. A hatás kifejtésére várnunk kell egy-két órát. Ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, tehetünk egy próbát a bolti, lúgos, nátrium-hidroxid-alapú duguláselhárító szerekkel is.

A legelszántabbak próbálkozhatnak a spirálos módszerrel, ehhez barkácsüzletekben kapható “házi duguláselhárító spirál”, más néven csőgörény, azonban az igazán hatékony, ipari változat irreálisan drága, és általában „kétemberes” munkát igényel a használata.

Ha házilag mégsem tudja megoldani a dugulást, forduljon a Lefolyódokihoz, Budapesten és Pest megyében állunk rendelkezésére többek között duguláselhárításban is.