Épületek hűtése-fűtése a nyári melegben

A főnököm ma kiadta az ukázt: “Gézukám! Légyszíves, találj nekem egy megbízható klímás céget!”

Hirtelen levert a víz. Nem csak, hogy a szóvicc hatására, hanem úgy éreztem egy belvárosi, negyven-plusz éves épület hűtéstechnikai gépészeti megoldását kivitelezni szinte lehetetlen lesz. Pedig, amikor ezt az épületet és annak is a negyedik emeletét kibérelte a főnököm, tudta jól, hogy nincs klíma és előreláthatólag semmilyen homlokzat módosítási jóváhagyást nem fogunk kapni az önkormányzattól. Most mégis, meg kell oldanom ezt a gigászi feladatot.

Elkezdek hát cégeket felhajtani, akik számításba jöhetnek. A böngészőben keresgélve látok mindenféle ajánlatokat. Az irodaházunkra igazából csakis ipari klíma jöhet szóba, így hát tovább kutakodok. Látok is egy megfelelőt: Windex hőszivattyúk. Kicsit kutakodok, hogy pontosan milyen termékeket látok az oldalon, mivel igencsak bő a választék.

Tudnunk érdemes, hogy a sima hagyományos szobai klíma és az ipari hőszivattyú között van némi különbség. A hőszivattyú olyan berendezés, mely alapvetően arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, majd ezt leadja az ottani környezetnek. Használatának egyetlen célja a hőenergiával való gazdálkodás, aminek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet nagyban hasznosítani.

A hőszivattyú tulajdonképpen egy olyan hűtő, amelynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt tudják hasznosítani. Leggyakoribb megoldásuk a gőzkompressziós elven működő készülékek, de léteznek abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk vegyes, ill. fordított üzemmódban is működhetnek, a melegebb hely lehűtésére használhatók. A modern hőszivattyúk energiatakarékosak, csendes működésűek.

Most, hogy így utánanéztem a részleteknek, szemezhetek a konkrét Windex klímák közül bátran.

A termékek között megtalálhatóak hagyományos Windex klímák is, melyek modern karosszériával rendelkeznek, továbbá 5kw teljesítménytől egészen 1mw teljesítményig rendelhetőek.

Ez valószínűleg minden számunkra kedvező igényt ki tud elégíteni, legyen szó akár kis irodaházak helységeiről, vagy nagy raktárépületek összenyitott légteréről. A szerelvények szakszerű felszerelésétől kezdve, a bontási vagy plusz építési munkákig minden benne lehet az árban.

A klímák működési rendszerük szerint csoportosíthatóak különböző típusokban. Léghűtéses, mely egy axiál ventilátoros kültéri kompakt folyadékhűtő egységből áll. Létezik léghűtéses típusban centrifugál ventillátoros kül- vagy beltéri egységgel szerelt kompakt folyadékhűtő is. Beltéri egységek közül pedig találhatunk folyadékhűtőt, mely külső vizes kondenzátoros egységgel szerelt, illetve, osztott hűtőközeges kondenzátor egységgel.

Lassacskán kialakul bennem a kép, hogy mit is kellene ezek közül választanom, így a főnököm is boldog lesz a nap végén, mikor a kész terveket fogom neki prezentálni.